Het zomerseizoen in vogelvlucht

Het zomerseizoen zit erop. Tijd voor een chronologische terugblik. Met fierheid, want onze atleten hebben bewezen dat AC Break springlevend is en barst van het talent. Bij de cadetten, scholieren, juniores en seniores staat de teller op acht Belgische medailles. Op Vlaamse kampioenschappen veroverden we viermaal eremetaal, op het provinciaal kampioenschap 15 keer. Tienmaal stond een van onze atleten op het hoogste trapje. Daarnaast verbeterden negen atleten 14 clubrecords.

De Belgische ranglijsten kleuren mooi rood-geel-zwart. Zo staan we over alle disciplines en categorieën heen liefst 40 maal in een top-30 en 19 keer in een top-10. Negenmaal vinden we een AC Break-atleet terug in een top-3. Met scholier Jaan Bal – veruit onze succesvolste atleet qua medailles en clubrecords – prijken we zelfs driemaal op nummer 1 in een discipline (100 meter, polsstok en tienkamp).

APRIL

Het seizoen begint met veel verdriet. Master Marc Matthijssens, papa van onze ex-atletes Donna en Sylvie, overlijdt tijdens de atletiekstage in Portugal.

De eerste grote sportieve afspraak is het PK voor cadetten, scholieren, juniores en seniores op 22 en 23 april. De eerste dag in Bornem zijn de medailles netjes verdeeld: 2x goud (juniore Eva De Rooy op de 1500 meter en scholier Jaan Bal op de 200 meter), 2x zilver (cadet Catherine De Bie in het verspringen en junior Robbe Van Riel in het hoogspringen) en 2x brons (junior Dries Van Langenhove op de 100 meter en senior Timothy Truyts in het discuswerpen).

In Merksem, tweede dag, is de oogst nog rijker met negen medailles. We pakken goud met cadet Catherine De Bie op de 200 meter, seniore Jozefien Willemen in het polsstokspringen, scholier Jaan Bal op de 100 meter horden, junior Dries Peeters op de 400 meter horden en junior Robbe Van Riel in het speerwerpen. Juniores Dries Van Langenhove (400 meter) en Tibor Van den Eynden (speerwerpen) én seniore Lynn Vanthillo (discus) hangen zilver rond de hals. Cadet Julie Luyten wint brons in het hoogspringen.

Diezelfde zondag 23 april zijn vele ogen gericht op Nick Van Peborgh. Wint hij voor de zesde keer op rij de Antwerp 10 Miles en kan hij nog sneller dan gewoonlijk? Het tweede lukt, het eerste niet. Nick loopt een fantastische tijd: 47 minuten en 22 seconden. Een dik persoonlijk record, maar de Italiaan Yassine Rachik is nog acht seconden sneller. Ook andere Break-lopers onderscheiden zich: Hans Nuyts, Roel Wouters en Dirk Vermeiren eindigen maar net buiten de top-30 en duiken onder de 55 minuten. In het slotweekend van een zonnige en droge april verdedigen onze pupillen en miniemen zich mooi op de Beker van Vlaanderen in Burcht en Edegem.

MEI

De lente breekt door en daar zijn de interclubs weer. De cadetten en scholieren meisjes schieten op 6 mei in de roos. Op de piste van Bornem halen ze in Landelijke 3A (Beker van Vlaanderen) de promotie binnen met een tweede plek in de eindstand. De dag nadien hebben de cadetten en scholieren het lastig in Landelijke 2B. Ondanks enkele mooie prestaties kunnen ze als elfde in de eindstand de degradatie niet vermijden.

Niet getreurd: het weekend van 13 en 14 mei brengt alweer beter nieuws, op de interclub alle categorieën. Eerst handhaven de vrouwen zich vlot in Landelijke 2B. Op zondag knallen de champagnekurken, en dan nog wel in ons eigen stadion! De mannen pakken na een ijzingwekkend spannende namiddag en een rits topprestaties de titel in Landelijke 1, met de kleinst mogelijke voorsprong. Jaan Bal loopt een clubrecord op de 200 m (21.89). Volgend jaar komen de mannen uit in Ere-afdeling VAL. Overigens verdient ook de organisatie een pluim.

Twee weken na de Antwerp 10 Miles (6 mei) laat Nick Van Peborgh opnieuw van zich spreken. In Ninove grijpt hij zilver op de 10 kilometer.

Vijf van onze atleten strijden op het Kampioenschap van Vlaanderen in Heusden, op 20 mei. Medailles zijn te hoog gegrepen, maar Dries Peeters, Lynn Vanthillo, Eva De Rooy, Jaan Bal en Timothy Truyts halen elk wel minstens één top-8 plaats. Dries loopt zelfs een clubrecord op de 400 meter horden (54.68).

Ráák is het wel op 27-28 mei. Onder een loden hitte wordt Jaan Bal provinciaal kampioen meerkamp. Misschien geïnspireerd door Nafi Thiam, die op dat moment in Götzis over de 7.000 punten gaat? Met 6.812 punten vestigt Jaan de vijfde beste prestatie aller tijden bij de scholieren.

Intussen stapelt Nick Van Peborgh de uitschieters op. Hij duikt in Oordegem onder de 14 minuten op 5000 meter, goed voor een straf clubrecord (13.53.08). Ook cadet Catherine De Bie verbetert het clubrecord, op de 100 meter (12.49).

JUNI

Benoit Goethals draait even de rollen om op de fond: op een 3000 meter in Oordegem verbetert hij het clubrecord. Nick Van Peborgh finisht in zijn zog en houdt er een persoonlijk record aan over.

Geen kampioenschappen deze maand voor de ‘groten’, wel voor de jeugd. We organiseren in Brasschaat op 24 juni het PK voor pupillen en miniemen. Dat resulteert in zeven podiumplaatsen: zilver voor Alessia Leloup (speer), Daphne Van Doninck (kogel) en Timo De Clerck (150 meter) en brons voor Mirte Van Laer (60 meter horden en 1000 meter), Daphne Van Doninck (discus) en Staf Vervliet (300 meter).

JULI

De maand start met regen en het BK alle categorieën op de Heizel. Zes Break-atleten wagen hun kans. Jozefien Willemen (polsstok), Timothy Truyts (discuswerpen) en de alomtegenwoordige scholier Jaan Bal (200 meter) halen de beste acht. Lynn Vanthillo (discus) valt daar net buiten, Dries Peeters (400 meter horden) en Yannick Ceulemans (110 meter horden) sneuvelen eervol in de reeksen.

Veel atleten vertrekken met vakantie. Timothy Truyts doet dat ook, maar breekt eerst nog zijn eigen clubrecord met een discusworp van 47,43 m in Kapellen.

AUGUSTUS

De clubrecords en medailles vallen deze maand als rijp fruit uit de bomen. Nick Van Peborgh start de succesreeks op 5 augustus met brons op de 10 kilometer op de weg. Een dag later schrijft  die andere klasbak Benoit Goethals in Kapellen op de 3000 meter steeple een nieuw clubrecord op de tabellen: 9.13.97. Benoit is niet te stoppen en voegt daar de weekends nadien nóg twee clubrecords aan toe: een 2000 meter in 5.22.27 (Mol) en een Mijl in 4.16.02 (Kessel-Lo)

15 augustus is Moederdag in Antwerpen. Maar die datum is ook vaste prik voor het Kampioenschap van Vlaanderen voor cadetten en scholieren, in Brugge. Drie Break-atleten trekken de spikes aan en komen thuis met liefst vier medailles, waarvan één gouden. Scholier Jaan Bal wint zoals verwacht de 100 meter en doet dat in een indrukwekkend clubrecord (10.76). Daarnaast verovert hij zilver in het verspringen. Bij de cadetten schittert Catherine De Bie op de spurtnummers. Op de 100 meter strandt ze op amper 3/100sten van goud, op de 200 meter volgt nog een tweede zilver. Polsstokspringster Sam Ferny wordt vierde bij de cadetten.

En dan moet het strafste moment van Jaan Bal nog komen, in het BK Meerkamp op 19 en 20 augustus in Deinze. Jaan verpulvert de concurrentie op de tienkamp en sloopt de grens van de 7.000 punten (7.011), goed voor de vierde prestatie aller tijden bij de scholieren. En passant gaan ook twee andere clubrecords voor de bijl: de 400 meter (49.93) en de 110 meter horden (14.22).

In Brasschaat heeft op 19 augustus de Ereprijs Frans Laureyssens plaats. De concurrentie met andere meetings vreet wel aan de opkomst. Maar dat maakt de namiddag er niet minder fijn om.

SEPTEMBER

Een klassieker is de Kapittelloop in Brasschaat. AC Break drukt zijn stempel met winst voor Benoit Goethals. Tom Van Dyck wordt derde, Dirk Vermeiren vierde.

De scholen zijn een week open als de cadetten en scholieren op 9 en 10 september hun BK afwerken. Break stuurt Catherine De Bie en Jaan Bal. Catherine doet het alweer uitstekend met zilver op de 200 en brons op de 100 meter. Jaan gaat voor goud en jawel, ook nu is het bingo op de 200 meter. Het toetje komt van ons estafetteteam 4x100 meter bij de juniores. Dries Van Langenhove, Dries Peeters, Robbe Van Riel en Jacques Deprez rennen naar brons in een nieuw clubrecord: 44.09.

Het is al 17 september wanneer de juniores en beloften in Huizingen om de Belgische medailles strijden. Ook nu rolt er eremetaal uit de kast: Dries Peeters loopt en springt naar brons op de 400 meter horden. Robbe Van Riel komt net te kort voor een medaille (4de) in het verspringen. Dries Van Langenhove geraakt in de sterk bezette 100 en 200 meter niet door de reeksen.

Op 30 september groeit het clubkampioenschap uit tot een bijzonder sfeervol festijn, vooral wanneer de zon de regen verdringt. Na de inspanning volgt de ontspanning in de kantine: 115 mensen kaarten na bij pasta, chocomousse en de nodige drank.

Afsluiten doen we met een dikke dankjewel aan alle atleten, coaches, bestuursleden, vrijwilligers, supporters en juryleden die van het voorbije seizoen een succes hebben gemaakt.