Jaan Bal is Ekerse sportfiguur 2017

Zijn trofeeënkast puilde uit in 2017 en dus was het maar logisch dat onze veelzijdige atleet Jaan Bal, nog altijd maar 17, tot Ekerse sportfiguur van het voorbije jaar is uitgeroepen. Hij kreeg zeven van de elf stemmen achter zijn naam. Jaan mocht de trofee ‘Triomf’ van kunstenaar Peke – voluit Peter Kempenaers – mee naar huis nemen.

Indoor en outdoor stond Jaan in totaal achtmaal op het hoogste podium van Belgische, Vlaamse en provinciale kampioenschappen bij de scholieren. Negen keer vind je hem terug in de top-3 van de nationale ranglijsten (winter- en zomerseizoen). Klaar voor een opsomming? Hij speelde dat klaar op de 60, 100 en 200 meter vlak, op de 60 en 110 meter horden, bij het polsstokspringen en op de zeven- en tienkamp.

Naast vijf provinciale records verbeterde Jaan ook een Belgisch record op de 200 meter indoor bij de scholieren. Alsof het niets was, veegde hij ook acht clubrecords van de tabellen. Het sportieve hoogtepunt in 2017 was zijn Belgische titel tienkamp. Jaan doorbrak de grens van de 7.000 punten: 7.011.

In het net afgesloten indoorseizoen werd Jaan junior, maar hij trok de successen gewoon door. Begin februari hing er goud om zijn hals na afloop van het BK Zevenkamp juniores met een erg knappe 5.165 punten. In het polsstokspringen – een van zijn allerbeste disciplines – won hij op het PK vlot goud met een sprong over 4,60 meter. Straf was ook zijn bronzen plak op de 200 meter van het BK alle categorieën, in een tijd van 21,80 sec. Zilver had gekund, aangezien hij in dezelfde tijd als de tweede finishte.

We wensen Jaan een fantastisch zomerseizoen