VAT-bijscholingen in Brasschaat

Op zaterdag 29 maart vonden er voor het eerst 2 bijscholingen van de VAT (Vlaamse Atletiektrainers) plaats in Brasschaat: één voor jogbegeleiders over het meten van basisconditie en één in het kader van Fit Free. 
 
Spreker van de bijscholing "Meten van de basisconditie en bepalen van trainingsintensiteiten" was Michel Nicasi en hij deed dat op een heel toegankelijke manier. Zijn thesis, dat je moet meten om te weten, is voor velen van ons niet onbekend. Maar welke methode kies je uit de overvloed van tests die er zijn?
Ideaal zou natuurlijk zijn dat men altijd over de nodige apparatuur kan beschikken, maar in clubverband is dat niet evident, ook al als men de kost van dergelijke tests in overweging neemt. Michel stelde dan een aantal tests voor die men wel, mits enige organisatie, in een club kan toepassen. Hij deed dit niet alleen vanuit een theorethisch standpunt maar trok dan met iedereen naar de piste om enkele tests ook in de praktijk uit voeren.
Praktisch overwegen we om samen met enkele andere begeleiders bij een volgende Start to Run, geheel vrijblijvend, een test uit te voeren bij onze deelnemers. Dit zou ons een beeld moeten geven omtrent de homogeniteit van de groep en de begeleiders helpen om hun training hier op af te stellen.
 
De bijscholing Fit Free legde de nadruk op het concept van recreatie-atletiek en de organisatie van een bewegingsparcours. Het stadion en het park lenen zich uitstekend voor een heel gevarieerde training voor zowel beginnende als gevorderde sporters. Sprekers Liesl Van Barel en Owen Malone toonden met veel gedrevenheid hoe je de aanwezige hindernissen, banken, trapjes, ... in het openbare domein kan gebruiken voor conditietraining. Tijdens het praktijkgedeelte werden nog foto's genomen die in de toekomstige oefeningenkaarten verwerkt zullen worden.
 
Conclusie: samen met het schitterende weer een geslaagde ochtend waar iedereen kon zeggen "'k heb echt iets bijgeleerd". AC BREAK was met veel plezier gastheer, en dankt alle organisatoren, lesgevers en deelnemers voor hun inzet en bijdrage.